www.victorycs.nl


  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size

Tros Radar over orthopedisch chirurg dr. De Bruin die honderden slachtoffers maakte.

Zie de uitzending van Tros Radar van 10 januari 2011 

  

Waterlandziekenhuis ontslaat falende chirurg

Het Waterlandziekenhuis in Purmerend.» Het Waterlandziekenhuis in Purmerend. ANP

Bij het Waterlandziekenhuis in Purmerend moet een rugspecialist weg omdat hij een te groot risico vormt voor het ziekenhuis en patiënten. Dat is de conclusie van een onafhankelijk onderzoek in opdracht van het ziekenhuis.

De orthopedisch chirurg De Bruin kreeg twee berispingen van het Regionaal Medisch Tuchtcollege na klachten over zijn werkwijze. Hij informeerde patiënten niet goed over lastige rugoperaties, die soms niet goed werden uitgevoerd.

Amputatie

Bij een patiënt moest het rechterbeen worden geamputeerd na mislukte ingrepen. Zij kreeg een schadevergoeding van 50.000 euro.

Het Waterlandziekenhuis startte in maart een onderzoek naar De Bruin. Sindsdien mocht hij geen rugoperaties meer uitvoeren. Nu moet hij dus weg. De Bruin werkte de helft van de tijd op de afdeling algemene orthopedie, maar het ziekenhuis acht het niet wenselijk dat hij daar wel aanblijft.

Gesprek

Het ziekenhuis heeft de patiënten van de chirurg uitgenodigd voor een gesprek. Ze kunnen ook terecht bij een nazorgteam.

De Bruin werkte 25 jaar bij het ziekenhuis en was er ooit de enige specialist die voor wervelkolomchirurgie. Tegenwoordig is er een team van specialisten.

Het ziekenhuis zegt zich erop te beraden of wervelkolomchirurgie "wel in de huidige vorm moet worden voortgezet".