www.victorycs.nl


  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size

Bond blij met onderzoek hersenletsel soldaten

Uitgegeven:
19 augustus 2010 23:20
Laatst gewijzigd:
19 augustus 2010 23:20

Bron: Nu.nl

DEN HAAG - De militaire vakbond ACOM is blij dat Defensie onderzoek doet naar hersenletsel bij militairen die een explosie hebben meegemaakt of een harde klap tegen het hoofd hebben gekregen zonder dat zij daarbij zichtbaar gewond raakten.

ACOM-voorzitter Jan Kleian heeft dat donderdag laten weten.

Hij verwees naar antwoorden van demissionair minister Eimert van Middelkoop (Defensie) deze week op vragen van de PvdA, SP en GroenLinks.


De ACOM had enkele jaren geleden al gevraagd om aandacht hiervoor, om te voorkomen dat betrokkenen mogelijk blijven rondlopen met een hersenschudding. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat sinds 2000 meer dan 160.000 Amerikaanse militairen hersenletsel hebben opgelopen.

Vragenlijst

 

Volgens Van Middelkoop worden sinds november 2009 militairen die dit hebben meegemaakt, verzocht een vragenlijst in te vullen. Daaruit kan worden opgemaakt of ze last hebben van stoornissen in concentratie en geheugen.

De drie partijen wilden ook opheldering over de blootstelling van militairen aan mangaan en andere schadelijke metalen in Irak en Afghanistan.

Mangaan

 

Over de gezondheidseffecten van mangaan en andere metalen in het stof van zandstormen loopt nog Amerikaans onderzoek, schrijft de minister. Uit Nederlands onderzoek in Irak en Afghanistan bleek dat er alleen voor lood, zink en ijzer soms overschrijdingen waren.

Uit andere onderzoeken gold hetzelfde voor mangaan. In uitzendgebieden gebruikten militairen dan ook mondkapjes tijdens zandstormen.

Blootstelling

 

Volgens Van Middelkoop zijn er geen klachten binnengekomen die te maken hebben met blootstelling aan metalen en fijnstof. Volgens hem vallen er ook geen onherstelbare gezondheidsklachten te verwachten op basis van de gemeten waarden.

Defensie houdt wel aandacht hiervoor, stelt de minister.