www.victorycs.nl


  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size

29-06-2010 1 reactie

Bron: Amweb.nl 

Op 1 juli treedt de Wet Deelgeschilprocedure voor letsel- en overlijdensschade in werking. Deze wet maakt het voor slachtoffers en verzekeraars mogelijk om onderdelen van de letselschadeclaim op eenvoudige wijze door de rechter te laten beoordelen. De verwachting is dat verzekeraars die op hun geld blijven zitten, nu sneller met een deelgeschilprocedure worden geconfronteerd.

Het initiatief tot deze wet is bijna vier jaar geleden genomen door toenmalig minister Donner van Justitie. Oogmerk was onnodige vertraging in de afwikkeling van letselzaken te voorkomen, door partijen snel toegang tot de rechter te bieden om een uitspraak te verkrijgen over deelgeschillen. Is daarover duidelijkheid, dan kunnen ze verder met de onderlinge regeling van de schade. Slagen partijen er desondanks niet in om de schade zelf af te wikkelen, dan kunnen zij alsnog de gehele zaak in een bodemprocedure aan de rechter voorleggen.
Als de aansprakelijkheid vaststaat, komen de kosten voor de deelgeschilprocedure voor rekening van de verzekeraar, ook al krijgt het slachtoffer ongelijk. De Vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP) vindt dit voor slachtoffers een positieve en belangrijke trendbreuk. Verder hoopt de ASP door het voeren van procedures voor slachtoffers de rechtsontwikkeling in letselschadezaken, zoals over de hoogte van het smartengeld, te stimuleren. Nu komt maximaal 5% van de letselschadeclaims bij de rechter terecht.