www.victorycs.nl


  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size

30-05-2010 7 reacties

Bron: AssurantieMagazine

De Raad voor de Journalistiek heeft klachten van de Pals Groep over een uitzending van het televisieprogramma Radar over 'no cure no pay'-dienstverlening door letselschadebureaus ongegrond verklaard. "Radar heeft geen grenzen overschreden van hetgeen - gelet op de eisen van journalistieke verantwoordelijkheid - maatschappelijk aanvaardbaar is."

In de uitzending van 11 januari stond de honoreringsmethode 'no cure, no pay' bij letselschades centraal en werden beloningsconvenanten van een aantal verzekeraars met de Pals Groep aan de kaak gesteld. Pals Groep vond het programma eenzijdig en tendentieus en diende een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek. De klachten zijn ongegrond verklaard.

In de motivering stelt de Raad onder meer dat "een journalist en zijn redactie vrij zijn in de selectie van nieuws" en dat "het aan de redactie is om te bepalen vanuit welke invalshoek(en) een onderwerp wordt belicht en in welke context het bericht wordt gebracht". Daaraan wordt toegevoegd dat "er evenmin een journalistieke norm bestaat die meebrengt dat een (hoofd)redactie bij een uitzending over een bepaald onderwerp (alle) voor- en tegenstanders aan het woord dient te laten". Volgens de Raad zijn "opvattingen van personen die mogelijk in conflict zijn met Pals Groep in de uitzending voldoende ondersteund door andere, onafhankelijke bronnen".

Pals-directeur Freek Schultz is bovendien "in de uitzending uitgebreid aan het woord gelaten om een eenzijdig en voor klaagster negatief beeld te nuanceren en geuite beschuldigingen te weerspreken". Opnames met de verborgen camera "ondersteunen de geuite beschuldigingen en zijn daardoor relevant voor de onderbouwing van de kritiek".