www.victorycs.nl


  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size

19-05-2010 0 reacties

Bron: AssurantieMagazine 

Naast de Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL) komt de Gedragscode Medische Aansprakelijkheid (GMA). Deze wordt op 16 juni aan minister Hirsch Ballin aangeboden. De GMA is ontwikkeld door een projectgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de aansprakelijkheidsverzekeraars MediRisk en Centramed, rechtsbijstandsverzekeraars en organisaties van artsen, patiënten, advocatuur, overheid en wetenschappers.
Gebleken is dat de GBL niet volledig toepasbaar is bij letselschaden die voortvloeien uit medische aansprakelijkheid. Bij onbedoelde gevolgen van medisch handelen gaat het vooral om de aansprakelijkheid en causaliteitsvraag. Daarnaast is de rol van de veroorzaker bij verkeersletsel heel anders, omdat dit meestal een onbekende was voor het slachtoffer, terwijl dit bij medisch handelen doorgaans niet het geval is. Het slachtoffer kende de zorgaanbieder vooraf en had vertrouwen in het medisch handelen.
Deze leemte in de GBL wordt nu ingevuld door een aparte gedragscode voor medische aansprakelijkheid. "De GMA biedt aanbevelingen om open en transparant te communiceren tussen de betrokken partijen waarbij de patiënt centraal staat en er voortvarender gewerkt kan worden", aldus De Letselschade Raad, die de GMA 'uitvoert'.