www.victorycs.nl


  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size

Bron: Algemeen Dagblad

ROTTERDAM - Jaarlijks komen zeker drieduizend Nederlanders om door hun werk. Dat concludeert vakcentrale FNV uit een onderzoek dat het heeft laten uitvoeren door het AMC. De vakcentrale stelt dat de overheid veel te weinig controleert.

De meeste doden vallen door kanker, veroorzaakt door het werken met chemische stoffen en asbest. Hierdoor vallen jaarlijks 1350 doden. Jaarlijks zouden ook tweehonderd ongeboren baby's sterven doordat hun ouders met chemische stoffen werken.
Aan hart- en vaatziekten door een te hoge werkdruk zouden jaarlijks 825 doden vallen.

Longaandoeningen veroorzaakt door het werk veroorzaken jaarlijks 570 doden en infectieziekten vijftig. Q-koorts zou een van de nieuwste voorbeelden van zo'n ziekte zijn. Door ongevallen op het werk komen jaarlijks honderd werknemers om.

De meeste sterfgevallen kunnen volgens de FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld worden voorkomen. Volgens hem moet de overheid bij gaan houden hoe vaak mensen door hun werk omkomen en beter controleren.
"Het aantal arbeidsinspecteurs en onderzoeken is veel te laag. Theoretisch is de kans op een bedrijfsbezoek eens in de dertig jaar." Als een boete wordt uitgedeeld, is het volgens Hartveld vaak 'een lachertje, zo laag'.