www.victorycs.nl


  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
26-03-2010 0 reacties

Bron: Assurantie Magazine

Volgens voorzitter Marco Zwagerman van de Vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP) zou het goed zijn als verzekeraars een brancherichtlijn gaan ontwikkelen voor affectieschade, nu de Eerste Kamer een wetsvoorstel hierover heeft afgewezen.

Zwagerman vindt het onbegrijpelijk dat het voorstel in de Eerste Kamer is gesneuveld, doordat VVD, CDA en de kleine christelijke partijen tegen stemden.

CDA-senator Rob van de Beeten meent echter dat het wetsvoorstel geen recht doet aan de complexe werkelijkheid. "Hoe moet je dit soort menselijk leed ooit vertalen in wetgeving of vergoedingen? Hier schieten recht, overheid en wetgeving simpelweg tekort." Ook zet het wetsvoorstel volgens Van de Beeten de deur open naar een claimcultuur.

Zwagerman denkt daar anders over en wijst naar de ons omringende landen die wel een regeling voor affectieschade kennen. "Mensen denken dat je recht hebt op smartengeld als je kind wordt doodgereden. Nee, moet je dan zeggen, maar misschien hebt u recht op shockschade als u het zelf hebt gezien. Alsof je geen shock hebt als je het tien minuten later van een politieagent hoort."

Volgens Zwagerman stonden verzekeraars positief tegenover het wetsvoorstel. "Het zou mooi zijn als verzekeraars het wetsontwerp nu omzetten in een brancherichtlijn."