www.victorycs.nl


  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size

'Miljoen voor claims misbruik katholieke kerk'
 

(Novum) - Verzekeraar Aegon heeft een miljoen euro klaarstaan voor vergoedingen aan slachtoffers van seksueel misbruik door katholieke geestelijken in Nederland. Is de schade hoger dan een miljoen euro, dan moet de kerk dat extra bedrag zelf neertellen. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag na onderzoek door de krant en de Wereldomroep.

Met deze afspraken uit 2006 tussen Aegon en het aartsbisdom Utrecht, dat handelt namens de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, kwam een einde aan een geschil over de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering die de kerk had bij de verzekeraar. De kerk vond dat de vergoedingen konden worden geclaimd als letselschade, maar Aegon stelde geen premie te willen zetten op het misbruik van minderjarigen.

Aegon verbrak de banden met de kerk na 45 jaar de wettelijke aansprakelijkheid van alle medewerkers van de kerk in Nederland te hebben verzekerd, nadat de kerk een claim indiende van 43.378 euro dat was betaald aan een meisje dat door een priester was misbruikt. Aegon weigerde dit te betalen, waarna de kerk naar de civiele rechter stapte.

Uiteindelijk is de juridische discussie volgens Aegon beslecht met het compromis, waarna de kerk de rechtszaak staakte. De kerk, die alleen aanspraak mag maken op de een miljoen euro als het zaken betreft van voordat Aegon de polis in 2000 opzegde, wil geen uitspraken doen over de kwestie.

Bron: Trouw