www.victorycs.nl


  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size

UWV moet vergoeding betalen na burn-out cliënt


Uitgegeven: 20 augustus 2009 10:13
Laatst gewijzigd: 20 augustus 2009 10:17

AMSTERDAM - Uitkeringsinstantie UWV moet van de rechter ruim 300.000 euro schadevergoeding betalen aan een oud-medewerker van een tuinbouwbedrijf die na een burn-out arbeidsongeschikt werd.
 
© ANP
Dat heeft Bureau Beroepsziekten van de FNV, dat namens de man een claim had ingediend, donderdag bekendgemaakt.

Door laks handelen en een verkeerde beoordeling van het UWV (en voorganger GUO) verergerden de burn-outklachten van de man zodanig dat hij volledig arbeidsongeschikt raakte.

Aansprakelijk
Het is voor het eerst dat het Bureau Beroepsziekten een uitvoeringsinstantie aansprakelijk heeft gesteld in verband met een beroepsziekte. ''Het binnenhalen van de claim is mooi. Maar minstens zo belangrijk is ook om een instantie als UWV bij de les te houden'', stelt directeur Marian Schaapman van het bureau.

Fusie
De man, die anoniem wil blijven, werkte veertien jaar in een administratieve functie bij een tuinbouwbedrijf. In 1997 raakte hij als leidinggevende betrokken bij een fusie. Dat proces verliep rommelig en eind 1998 meldde hij zich ziek met burn-outklachten.

Het UWV (toen nog GUO) verwees hem door naar een arbeidsdeskundige. Daar kon hij pas in april 1999 terecht.

De arbeidsdeskundige beloofde hem onmiddellijk contact op te nemen met zijn werkgever om terugkeer naar zijn werk te bespreken. Want de man wilde wel in zijn oude baan terugkeren.

Conclusie
Hoewel de werknemer een paar maal bij UWV aan de bel trok, hoorde hij maandenlang niets. Uiteindelijk kreeg hij in februari 2000 te horen dat de arbeidsdeskundige tot de conclusie was gekomen dat hij niet meer in staat was zijn eigen functie uit te oefenen en dat hij op zoek moest naar ander werk.

De werknemer stapte naar de Raad van Toezicht Arbeidsdeskundigen. De raad vond dat de arbeidsdeskundige inadequaat had gehandeld en tot de verkeerde conclusie was gekomen. Die uitspraak vormde de basis voor de claim die het bureau beroepsziekten namens de man indiende.

Door de lange periode van onzekerheid verergerden zijn klachten die met een burn-out gepaard gaan, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en depressieve gevoelens.