www.victorycs.nl


  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size

Overheid verhoogt uitkeringen na stijging minimumloon

Bron Elsevier 30-6-2009

De bijstandsuitkering voor gehuwden en ongehuwd samenwonenden wordt per 1 juli met 11,21 euro verhoogd tot 1295,07 euro. De overheid trekt de uitkering daarmee gelijk met het netto minimumloon.

Een op vijf
In 2008 kregen 1,2 miljoen Nederlanders een uitkering. Dat is een of de vijf huishoudens. De meeste uitkeringen gingen naar alleenstaanden.

In januari dit jaar kwam minister Piet Hein Donner (CDA) van Sociale Zaken al met een alarmerende boodschap over een stijgend aantal uitkeringen als gevolg van de economische crisis.

In de eerste weken van 2009 nam het aantal werklozen in de WW met 26.000 toe.

Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op zijn website

Naast de bijstandsuitkering voor gehuwden en ongehuwd samenwonenden stijgen ook de uitkeringen voor oudere werkloze werknemers (IOAW), oudere voormalige zelfstandigen (IOAZ) en kunstenaars (WWIK).

Andere uitkeringen
De verhoging volgt op een stijging van het netto minimumloon per 1 juli. Het ministerie ziet zich genoodzaakt om de uitkeringen daarop aan te passen, zoals is vastgelegd in de Wet Koppeling met afwijkingsmogelijkheid.

Alleenstaanden gaan er 5,61 euro op vooruit. Zij krijgen vanaf volgende maand 647,54 euro per maand. Dat is 50 procent van het nieuwe netto minimumloon.

Vakantiegeld
Alleenstaande ouders zien hun uitkering met 7,85 euro stijgen tot 906,55 euro per maand. In al die bedragen is een vakantie uitkering van 5 procent van de uitkering inbegrepen.

De staat gaat er vanuit dat alleenstaanden en alleenstaande ouders hun kosten met anderen delen.

Als dat niet zo is, krijgen ze een toeslag van 20 procent van het netto minimumloon bovenop hun uitkering. Dat is 259,01 euro per maand.